Home |  Elder Rights |  Health |  Pension Watch |  Rural Aging |  Armed Conflict |  Aging Watch at the UN  

  SEARCH SUBSCRIBE  
 

Mission  |  Contact Us  |  Internships  |    

        

 

 

 

 

 

 

 

 




Гра з Народом у Наперстки, або 7 Містифікацій про Підвищення Пенсій

Євген Жовтяк, unian.net

Україна

Вересень 21, 2004


Влада цинічно вводить в оману пенсіонерів і тих, хто їй вірить. При цьому вона спирається на цілий ряд містифікацій, які відверто "вилазять" на поверхню Великої Ідеологічної Брехні, варто лише захотіти подивитись правді в очі. 

Містифікація перша. З урядової постанови №1215 від 18 вересня "Про підвищення рівня пенсійного забезпечення" чітко випливає, що йдеться не про підвищення пенсій, а про "щомісячну державну адресну допомогу по пенсії (дотацію) у сумі, що не вистачає до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність". 

Іншими словами, йдеться не про планове та еволюційне підвищення пенсій згідно положень законодавства про пенсійне забезпечення, а про одномоментне рішення уряду, який сподівається ось такою передвиборчою "подачкою" схилити на користь кандидата від влади голоси тих виборців, котрі ще не визначилися. При обробці ж населння ця теза плавно опускається, і люди мають бути переконані, що пенсії ПІДВИЩУЮТЬСЯ. Втім, влада і тут прорахувалася - згідно останніх соціологічних опитувань, дві третини громадян України усвідомлюють, що нещодавнє підвищення пенсій, зарплат та стипендій безпосередньо пов"язане з виборами. 

Містифікація друга. Кошти на підвищення пенсій передбачено як в бюджеті-2004, так і в кошторисі Пенсійного фонду на поточний рік, Про це, зокрема, заявив керівник виборчого штабу Януковича Сергій Тигіпко в ефірі радіо "ЕРА". Насправді кошти в бюджеті не передбачені, а сховані. Сховані на депозитах уряду як в Національному банку (понад 15 мільярдів), так і в комерційних банках (близько трьох мільярдів, переважно в Ощадбанку, який обслуговує Пенсійний Фонд). Вже вчора один мільярд із цієї суми було похапцем переказано із єдиного казначейського рахунку на рахунки Пенсійного фонду, аби ще у вересні пенсіонери встигли відчути, як ними "опікується" Янукович, любов якого до електорату чим ближче до виборів, тим помітніше зростатиме у геометричній прогресії. Насправді ні кошторис Пенсійного фонду на поточний рік, ні бюджет-2004 у його червневій редакції від парламенту прозоро не показують, де саме обліковано кошти на підвищення пенсій. 

Насправді вони "заховані" у сумнозвісній статті 109-3 закону про бюджет на 2004 рік, яка дозволяє уряду на свій смак розпоряджатися надлишковими коштами від приватизації. З урахуванням трьох з половиною мільярдів понадпланових приватизаційних надходжень, які вже закумульовані на рахунках казначейства, уряду не вистачає для покриття дефіциту Пенсійного фонду цього року триста-п"ятсот мільйонів гривень. Тому він і звернувся до Фонду держмайна з вимогою "наприватизувати" підприємств саме на цю суму. 

Містифікація третя. Проект бюджету 2005 року передбачає кошти на підвищення мінімальних пенсій (прем"єр Янукович, виступ у Кіровоград, 17 вересня). Не хочеться звинувачувати прем"єра у брехні, або, як каже пан Піховшек, "я не буду проводити ніяких аналогій", але доведеться охарактеризувати цю заяву як таку, що, м"яко кажучи, не відповідає дійсності. Підвищення пенсій наступного року обійдеться щонайменше в 13-15 мільярдів гривень. Виходячи з цих цифр, кошторис ПФ на наступний рік мав би становити щонайменше 55 мільярдів гривень. Але чи бачимо ми в ньому такі цифри? І близько не бачимо. У проекті кошторису ПФ на наступний рік передбачено 41 мільярд гривень, з яких 36 мільярдів - видатки за рахунок власних надходжень (переважно податок на фонд заробітньої плати), решта - трансферти з державного бюджету. Звідки візьметься решта коштів? Можливо, передбачена фінансова підтримка з Державного бюджету Пенсійного фонду, який на очах перетворюється з Пенсійного в Дефіцитний? Ні, трансферти з державного бюджету порівняно з поточним роком зростають лише на три мільярди - цього якраз вистачить, аби профінансувати пенсії лише в першому кварталі наступного року. Зарплата зростатиме як на дріжджах, запевняє нас уряд, і за рахунок цього зростатимуть надходження до ПФ? Чому ж тоді фонд оплати праці на наступний рік у макроекономічних показниках визначений в обсязі 113 мільярдів гривень, що якраз і дає надходження до ПФ у розмірі 36 мільярдів гривень? 

Містифікація четверта. Рішення про підвищення пенсій ухвалювалося "свідомо" і планувалося на друге півріччя цього року (Янукович, Кіровоград, 17 вересня). Те, що воно планувалося, немає сумніву. Однак чи в такому вигляді? Якщо рішення планувалося заздалегідь і ретельно прораховувалося, чому тоді після бердичівської заяви прем"єра чиновники Пенсійного Фонду впали у мовчанку і протягом тривалого часу відмовлялися будь-що коментувати? Чому проект бюджету-2005 і проект кошторису ПФ на наступний рік не містить жодних цифр, які б підтверджували саме такий намір уряду? Чому уряд підвищує пенсії нервово, уривками, поспіхом? Чому після доплат у розмірі 30 гривень, про які було оголошено у серпні і які підпали під оподаткування, було по гарячим слідам прийнято вересневе рішення про підвищення пенсій? Чи не тому, що серпневе підвищення не справило того впливу на рейтинги прем"єра, на яке розраховував його штаб? Вся ця хаотичність примушує засумніватися, що рішення саме у такому форматі приймалося продуманно і свідомо, а не внаслідок ораторсько-філологічної обмовки прем"єра під час його відповіді на запитання бердичівського ветерана Юхима Рикова: судячи з усього, прем`єр мав сказати про те, що буде підвищено пенсії до рівня прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб САМЕ людям, які є непрацездатними. Але прем`єр сказав те, що сказав, і владі довелося вигляд, що так і планувалось - пенсії буде підвищено ВСІМ. 

Містифікація п'ята. Пенсії фінансуватимуться за рахунок приватизації. (Кіровоград. 17 вересня про це повідомив УНІАН заступник міністра фінансів Сергій Макацарія, який супроводжує прем'єр-міністра України Віктора Янковича у його поїздці до Кіровоградської області). 

Абсурд - фінансувати довгострокові багатомільярдні пенсійні зобов"язання за рахунок одномоментних, волатильних, важкопередбачуваних надходжень від приватизації, які рано чи пізно, але вичерпаються. 

Містифікація шоста - проект бюджету-2005 є реальним і його дефіцит 
становить 1,3 відсотки ВВП. (Зокрема, про це заявив перший віце-прем'єр-міністр України Микола АЗАРОВ: "Проект Закону України "Про державний бюджет на 2005 рік" є реальним". При цьому він спростував чутки щодо нереальності бюджету-2005: "Ті, хто поширюють ці чутки - це люди невпевнені в завтрашньому дні. Бюджет реальний). В тому вигляді, в якому він поданий до парламенту 15 вересня, цей проект бюджету, серед іншого, не передбачає ресурсів на продовження виплат підвищених пенсій упродовж 2005 року. Якщо накласти один на одне розрахунки уряду щодо вартості підвищення пенсій (1,1 мільярди гривень у місяць) та зареєстрований у парламенті проект бюджету-2005 із задекларованим дефіцитом бюджету у 4,9 мільярди гривень, то, з урахуванням потреби у ресурсах, необхідних на фінансування підвищених пенсій, дефіцит бюджету на наступний рік насправді становить не 4,9, а 18 мільярдів гривень, або 4,6 відсотки ВВП. Ось така реальність бюджету. 

І, нарешті, містифікація сьома - найбільша, яка вбирає в себе всі попередні. 

Насправді розрекламоване підвищення пенсій до 284 гривень є ніщо інше, як гра у наперстки. Максимум, що може зробити цей уряд - за рахунок доходів від приватизації здійснити разові виплати "підвищених" пенсій у вересні, жовтні та листопаді. На більше приватизаційних грошей не вистачить. "Після нас - хоч потоп", -такою філософію керуються ті, хто роздув цю пропагандистську "бульку". Іншого висновку зробити неможливо. 



Copyright © Global Action on Aging
Terms of Use  |  Privacy Policy  |  Contact Us