back

 

Beijing Increases Basic Pensions for Retirees in the City or Towns 
 
By Fen Bei, New
China
Net

December 16, 2003

Officials of Beijing Labor and Social Security Department announced on that Beijing will increase pensions for current pensioners who retired before December 31, 2002 to ensure their basic living standards. The amount increased ranges from 15-100 yuan per month, depending on the years of contribution, the year retired, and type of jobs held prior to retirement. The increased pensions will come into effect on July 1, 2003 , and pensioners are expected to receive them by January 15, 2004 .



北京市調整城鎮退休人員基本養老金
 

記者  貝芬

新華網﹐2003年12月16日

 

北京 - 16日從北京市勞動和社會保障局了解到﹐為保障企業退休﹑退職等人員基本生活﹐北京市對企業退休人員基本養老金進行了調整。  

據了解﹐此次養老金調整的范圍是2002年12月31日前﹐經批准辦理退休手續的企業退休人員﹐包括﹕原行業統籌移交北京市管理的企業﹑事業單位的退休人員﹔原為國家機關﹑事業單位﹐經批准成建制轉為企業的退休人員﹔參加基本養老保險社會統籌的自收自支事業單位的退休人員。  

此次調整的基本養老金由兩部分組成﹕一是按繳費年限調整。繳費年限不滿10年的﹐每人每月增加15元﹔繳費年限滿10年以上的﹐按繳費年限每滿一年增加1﹒5元。二是按退休時間調整。1990年4月30日以前退休的人員﹐每人每月增加20元﹔1990年5月1日至1993年12月31日期間退休的人員﹐每人每月增加10元。  

另外﹐除了按繳費年限和退休時間調整﹐對高級專業技術人員退休金的調整還有所傾斜。在退休前被聘為高級專業技術職務的人員﹑高級工程師及勞動部門批准的高級技師﹐在按上述條款調整的基礎上﹐每人每月再增加30元﹔退休前享受教授級待遇的高級工程師和正高級的專業技術人員﹐在按繳費年限和退休時間調整的基礎上﹐每人每月再增加50元。  

北京此次對城鎮退休人員基本養老金的調整自2003年7月1日起依照《關于2003年北京市城鎮企業退休人員基本養老金調整的通知》執行﹐並在2004年1月15日之前發放到退休人員手中。

Copyright 2002 Global Action on Aging
Terms of Use  |  Privacy Policy  |  Contact Us