Home |  Elder Rights |  Health |  Pension Watch |  Rural Aging |  Armed Conflict |  Aging Watch at the UN  

  SEARCH SUBSCRIBE  
 

Mission  |  Contact Us  |  Internships  |    

 



back

Japanse gezondheidszorg op rand van bankroet

By: Unknown
De Standaard, July 24, 2001


 Dokter Katsura Nakakawaji's dagtaak begint met een vast ritueel. Elke morgen, klokslag halftien, komt een 70-jarige patiënt op visite voor een massage van zijn pijnlijke gewrichten. De man heeft niet echt behoefte aan de behandeling, maar komt voor het praatje in de wachtkamer met de andere patiënten, allemaal dagelijkse klanten.

,,Hij komt elke dag omdat het hem nauwelijks iets kost'', zegt Nakakawaji, wiens praktijk gelegen is in een rustige, deftige buurt. ,,Maar hij realiseert zich niet dat iemand moet betalen voor zijn bezoeken.'' Die iemand is de overheid. En die komt stilaan in de problemen.

De Japanse publieke en private verzekeringsprogramma's voorzien in medische verzorging voor bijna alle inwoners. De verzekering weigert zelden te betalen voor behandelingen op vraag van de huisarts. Kinderen genieten een kosteloze gezondheidszorg.

Maar het ooit zo geroemde systeem staat op instorten. ,,Het verzekeringssysteem heeft afgedaan, tenzij de regering het grondig kan hervormen'', zei Hiroyuki Uchiyama, de ambtenaar op het ministerie van Gezondheid, Welzijn en Arbeid die verantwoordelijk is voor het systeem.

Het systeem komt onder druk op een moment dat de Japanse bevolking snel aan het vergrijzen is. De belastinginkomsten lopen terug terwijl de kosten oplopen. Intussen geraakt de stagnerende Japanse economie maar niet op toeren.

De financieringsproblemen vallen ook samen met een afname van het vertrouwen bij de bevolking in de medische sector. Een stijgend aantal foutieve operaties, vermijdbare overlijdens en andere misstappen hebben geleid tot kritiek aan het adres van de ziekenhuissector. Dokters worden in vraag gesteld, wat voorheen taboe was.

Eerste minister Junichiro Koizumi, die in april aan de macht kwam, heeft beloofd het systeem te hervormen. In de herfst wordt, twee jaar na datum, een hervormingsvoorstel verwacht.

Koizumi's grootste uitdaging zal erin bestaan het publieke verzekeringssysteem, dat één derde van de bevolking dekt, nieuw leven in te blazen. Het systeem zat de laatste jaren bijna constant in het rood. Tegen het einde van dit jaar zal de schuld opgelopen zijn tot een recordbedrag van 600 miljard yen (5,6 miljard euro) en zullen de reserves volledig uitgeput zijn.

De medische kosten in Japan zijn nochtans laag in vergelijking met andere ontwikkelde landen. Een prijslijst, opgesteld door de regering, legt vast wat dokters mogen aanrekenen voor operaties, behandelingen en medicijnen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) zegt dat Japan in 1995 7,2 percent van zijn bruto binnenlands product aan gezondheidszorg heeft besteed. De Verenigde Staten gaven daar 14,2 percent van hun BNP aan uit, Duitsland 10,4.

Verspilling en misbruik zijn, samen met de vergrijzing, de belangrijkste oorzaken van het financieringsprobleem. Zo voeren de dokters vaak handelingen uit, zoals injecties of het nemen van bloed, die verpleegsters net zo goed kunnen, zegt Shigeaki Hinohara, directeur van een ziekenhuis in Tokyo. De lage kosten maken ook dat er testen en zelfs operaties verricht worden die de patiënt eigenlijk niet nodig heeft.

Er zijn al verscheidene hervormingsplannen geformuleerd, maar daarover is nog geen consensus bereikt. Veel dokters, die onder dit systeem een aardig centje bijverdiend hebben, verzetten zich tegen hervormingen die hun status kunnen aantasten.